www.zonnecellen.be
Antwoorden op vragen over zonne-energie!

 

[Startpagina]
Vraag : voor welke toepassingen gebruikt men zonnecellen?

Er zijn 4 grote toepassingen van zonnecellen.

1) In ruimtetuigen

Ruimtetuigen zoals bvb. communicatiesatellieten hebben gedurende vele jaren een energiebron nodig. Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn ideaal geschikt voor die toepassing. Ze vereisen geen onderhoud (d.i. ook niet mogelijk in de ruimte), en zon is er voldoende (want er zijn uiteraard geen wolken in de ruimte). De zonnestralen worden omgezet door de zonnecellen in elektriciteit, die opgeslagen wordt in een batterij in de satelliet.

Voor sommige satellieten, bvb. deze die onderweg is naar de planeet Pluto , kan men geen zonnecellen gebruiken, want de zon is nog maar een klein puntje als het ruimtetuig bij Pluto aankomt. Men gebruikt dan een "batterij" op basis van het radioactieve plutonium. Uiteraard is dit gevaarlijk als er iets mis zou lopen bij de lancering, en daarom werken de meeste satellieten ook op zonne-energie.

Ruimtetuigen worden uitgerust met de meest efficiënte, heel complexe en heel dure zonnecellen. Deze speciale zonnecellen zijn veel te duur voor gebruik op aarde. Maar voor een satelliet mag het wel wat kosten. Elke kilogram die men meer de ruimte moet sturen kost massa's geld, dus is het wel nodig om de meest efficiënte zonnepanelen mee te sturen met het ruimtetuig om gewicht te sparen.

2) Op afgelegen plaatsen

3) In toestellen met een laag verbruik

4) In streken met een dicht elektriciteitsnet

Antwoord: in ruimtetuigen, op afgelegen plaatsen, in toestellen met een klein verbruik, en als buffer in streken met een dicht elektriciteitsnet.